Naxos – Guide

Nu i sommar hade vi ett resereportage i När & Fjärran om Naxos och Antiparos, två grekiska öar som är ganska olika. För att läsa reportaget måste man köpa tidningen, men här kommer en en utökad guide-del om ön Naxos.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Resa hit:
Alla stora charterbolag har resor till de grekiska öarna. Ska du till Naxos får du ofta flyga till Santorini för att sedan bli slussad vidare med båt. Vill du resa själv kan du ta en charterflygstol eller flyga reguljärt till Aten och ta båt från hamnen Piraeus till Naxos vilket tar 4-5 timmar. Tidtabell för de olika båtbolagen finns på http://www.gtp.gr.

Resa runt:
Det är inte svårt att ö-luffa i Grekland. Biljetter säljs på lokala turistshoppar och båtarna går snabbt och ofta. En resa kan ta från en halvtimme upp till tolv timmar beroende på vart man ska. Båtarna är moderna och det är rätt mysigt att ligga och sola på däck.
Om man vill hyra bil, moped eller cykel finns uthyrare i Naxos stad och i turistorterna.
På Naxos finns det utmärkta bussförbindelser. Bussar går varje halvtimme från tidig morgon till strax efter midantt fram och tillbaka mellan badorterna till staden. Fråga i en turistshop eller på ditt hotell om avgångstider och ha tålamod när du väntar på bussen.

Shopping
Naxos specialitet är det söta citronbrännvinet Kitron som du kan köpa bland annat i hamnen i Naxos stad. I övrigt är den grekiska keramiken känd för att vara prisvärd och vacker, men dock otyplig att frakta på flyget hem…

Bo
Om du inte bokat boende innan så bör du förbereda dig på rumsraggarna som står på rad för att kasta sig över de anländande turisterna när ni kommer med båten. Utnyttja det, och förhandla. Om du reser på våren eller hösten kom ihåg att pruta lite extra. Du kan välja mellan enkla rum med bara säng och badrum eller finare rum med pentry och kanske en liten pool. Många hotell är familjedrivna och du kan få många tips på utflykter eller bra restauranger i närheten av hotellet.

-Liana studios
Mycket trevliga små studios i fint skick längst ned på Agios Prokopios på gränsen till Agia Anna. Ligger bara några meter från stranden och drivs av en familj. Pool, egna parasoller på stranden som sköts av farfar, en trädgård och en trevlig terass där man kan äta frukost. Rummen har badrum, litet pentry och balkong.

-Irene Pension
Om du vill bo i Naxos stad är Irene Pension ett bra alternativ. Det ligger nära både centrum och hamnen i Naxos stad och har små balkonger, pool och gratis trådlöst internet i alla rum.

-Castello Studios
Trevliga rum på Agia Anna i närheten av stranden. Små kök, AC, badrum och balkong. Har många återvändande kunder.

Äta
Det finns ändlöst många tavernor på Naxos. På turistorterna radar de upp sig längs med stranden och i Naxos stad finns det många i hamnen och längs med huvudgatan. En favorit är Fotis taverna som ligger på den lilla remsan mellan Agios Prokopios och Agia Anna. Utmärkt fisksortiment, gott grekiskt vin,  trevlig ägarfamilj och några bord alldeles vid stranden med gudomlig utsikt vid solnedgången.

Nattliv
Naxos är en barnvänlig ö och kring middagstid är det många barnvagnar ute på gatorna. Men låt dig inte luras. Även om inte Naxos är partyön nummer ett finns det en annan sida. Efter midnatt är det fullt tryck på klubbarna i Naxos stad. Börja i hamnen och gå uppåt längs med huvudgatan.

Bästa stränderna
Strandutbudet på Naxos är stort. Det finns stränder med starka vågor för vindsurfare och mer långgrunda stränder för barnsfamiljer. Den västra delen av ön är den bästa.

-Agios Prokopios
Vacker grovkornig sandstrand med långgrunt turkost vatten, många parasoll och badande familjer.  Många trevliga tavernor och caféer.  En fin promenad är att gå längs med hela stranden och promenera upp till den lilla kyrkan som ligger högst upp på udden.

-Agia Anna
Mindre än Agios Prokopio, som den ligger i anslutning till, och lite mysigare. Har flera trevliga strandcaféer och lite mer ungdomlig touch.

-Maragas och Plaka
Efter Agia Anna tar Maragas vid. En flera kilometer lång grusstrand där du kan få sola relativt ostört. Här hänger vindsurfarna om det blåser. Maragas övergår diskret till Plaka som är ännu lugnare och har ännu större sanddyner.

Priskoll
1 euro ligger strax under 10 kr. Maten i Grekland kostar ungefär lika som i Sverige. Maten på tavernor är oftast lite billigare, precis som öl och vin. Lunch från 50 kr och middag med vin från 150 kr.

Missa inte
Apirathos är en liten by en timme med buss från Naxos stad. Det är ett populärt utflyktsmål med marmorbeklädda gator och gamla slitna hus. Strosa runt och betrakta den gamla grekiska atmosfären.

Hamnen i Naxos stad myllrar av fiskebåtar, segelbåtar och ibland lite större skepp. Sätt dig på en taverna, ta ett glas och bara betrakta kommersen i solnedgången.

Gamla staden i Naxos stad är som en labyrint. Ta en trappa upp och följ en av de vackert slingrande gränderna. Kanske kommer du uppåt mot borgen eller så hamnar du på trappan till en grekisk tant, vilket oftast bara är trevligt. Ner kommer du alltid.

Prova på att vindsurfa eller kitesurfa. För nybörjaren finns det kurser att få bland annat på stranden Mikri Vigla som ligger bortanför Plaka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s