Topp 5 Chicagofilmer

När vi flög till San Francisco visades ”Source code”. En smart thriller som utspelar sig i Chicago. Det slog mig då att många sevärda filmer utspelar sig i Chicago.
Så här kommer min topp fem lista på bästa filmerna från Chicago.

5. Road to Perdition (1993)
Maffiafilm som utspelar sig i Chicago under den stora depressionen på 30-talet. Filmen är inte i samma klass som Maffiabröder eller Gudfadern men är ändå intressant och otroligt snygg. Kryllar av välklädda maffiosos och vassa skådespelare.

4. The Blues Brothers (1980)
Låt oss kort och gott säga att Blues Brothers är ingen film som utbildar och förändrar.
Det är en underhållande film med världens bästa musik. Ray Charles och Aretha Franklin är två som medverkar och sjunger fantastiskt. Blues Brothers är en film för alla som älskar svängig musik och tycker det är roligt med ”dum” humor.

3. High Fidelity (2000)
Nick Hornbys underbara bok, till alla musiknördar utspelar sig egentligen i London. Men filmen flyttades till Chicago eftersom filmskaparna ansåg att det var temat och karaktärerna som var det viktiga i filmen, inte var handligen utspelades. Kanske för att slippa alla jämförelser med boken.
Boken är förstås mycket bättre men filmen är också sevärd. Jack Black gör en lysande tolkning av Marvin Gaye’s Let’s get in on.

2. The Dark knight (2008)
Jag är vanligtvis ganska ointresserad att se filmer om superhjältar men det går inte att komma ifrån att denna Batmanfilm har verkligen allt. Och det räcker att räkna upp dom vassa skådespelarna för att inse vilket mästerverk det är: Christian Bale, Heath Ledger (Oscarvinnare), Michael Caine, Maggie Gyllenhaal, Morgon Freeman.

1. The Fugitive (Jagad) (1993)

Få filmer är så förknippad med Chicago som just Jagad. Egentligen behövs ingen större beskrivning av filmen. Filmen har några år på nacken men är fortfarande grymt underhållande. Bäst i filmen är Harrison Fords jultomeskägg och Tommy Lee Jones som jagar Dr. Richard Kimble överallt. Tommy Lee fick en välförtjänt Oscar för sin roll som den besatta polisen Samuel Gerard.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s