Breaking news: 9 av 10 svenskar har pass

För ett tag sedan var det ”Passets dag” i USA. Under den dagen kan man göra en passansökan lite här och där i landet. Det visade sig att drygt 30 procent av alla amerikanska medborgare har ett pass. Högst är siffran i New Jersey där 68 procent har pass och lägst är det i Mississippi där 20 procent av befolkningen har pass.

30 procent känns som en väldigt låg siffra, tänkte jag och drog slutsatsen att amerikaner antagligen inte reser så mycket. Tänkte direkt på amerikanska TV-shower där en reporter frågar folk slumpvis på stan ”Vart på kartan ligger (typ) Italien? Och personen pekar någonstans i södra Afrika. Som här eller här.

Men, hur många svenskar har pass egentligen?

Det visade sig att de senaste åren har en miljon svenskar sökt pass varje år. Några siffror på det totala antalet svenskar som har pass fanns inte… men Ingalill Hansson, förvaltningsledare på Rikspolisstyrelsen, tog tag i saken och gjorde en uträkning åt mig.

Svaret blev att 8,5 miljoner svenska medborgare har pass! På 9,4 miljoner medborgare blir det 90 procent!

Det är ju rätt häftigt att vi är så många som har pass. Även om det brukar vara en del gnäll på polisens passexpeditioner runt jul när alla behöver pass i sista minuten inför Thailandsresan, så är det ju ganska lätt att skaffa ett.

Även Ingalill Hansson blev lite överraskad och stolt av resultatet. När vi spekulerade innan hon satte sig och räknade diskuterade vi runt 50 procent, ja i alla fall mer än 30 procent.

– Vi har en kort leveranstid på högst fem arbetsdagar, bra service och sen finns det många stationer att ansöka och hämta ut sina pass på, säger Ingalill Hansson och konstaterar att vi nog är ett ganska resande folk.

Inte nog med det, efter nyår blir det även billigare att söka pass, ansökningsavgiften sänks från 400 kronor till 350 kronor.

En reaktion på ”Breaking news: 9 av 10 svenskar har pass

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s