Res schyst och etiskt

Argentina, Bahamas, Chile, Costa Rica, Dominica, Lettland, Mauritius, Palau, Serbien och Uruguay.

Där har du länderna du ska åka till om du vill resa etiskt. De har alla blivit utsedda till de bästa etiska resemålen 2012 av den ideella organisationen Ethical traveler.

Deras motto är att  ”Empower travelers to change the world”. För att få vara med och kvala ska landet vara ett utvecklingsland och man har tittat på och jämfört hur länderna hanterar miljöskydd, social välfärd och mänskliga rättigheter, och dessutom hur landet har utvecklats över tid.

Resultatet blev denna lista.

Sajten Schyst Resande ger även en del tips på hur man helt enkelt reser etiskt och schyst och nätverket arbetar för en hållbar turism som ska bidra till bra arbetsvillkor, livskvalitet och till att stärka den lokala ekonomin i utvecklingsländer.

Till exempel kan man tänka på att:

– Välja lokala småskaliga hotell framför större internationella hotellkedjor.

– Om prostitution är förbjuden i landet som du reser till, reagera och säg till researrangören eller hotellchefen om turister på ditt hotell tar med sig prostituerade upp på rummet.

– Handla inte med varor från utrotningshotade arter som t ex elfenben eller korall. Visa respekt för kultur, boende och anställda på resmålet.

Ett konkret exempel vi stött på är stranden Hanauma Bay under resan till Hawaii. Hanauma Bay är en otroligt populär turistattraktion och besöks av tusentals människor varje dag. På den vackra kraterformade stranden finns havssköldpaddor och i vattnet finns sårbara koraller och en massa tropiska fiskar. För att hålla stranden i fint skick så har man hägnat in området och lagt parkeringsplatsen en bit bort. Innan man får komma ned till området måste man se en instruktionsfilm om hur man ska bete sig mot djuren och naturen. Man får inte ha med sig mat ned och varje tisdag är stranden stängd för att den ska på vila från allt.

Nu är detta i USA, och inget utvecklingsland, men det är fint att man tänkt till. Man vill visa upp allt det fina, men håller igen lite för att inte förstöra det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s