Det finns fler kaféer än Starbucks

Jag vet att vi svenskar har en väldigt stor kärlek till den amerikanska kaffekedjan eftersom många förknippar kaféet med någon lyckad utlandsresa till bland annat New York eller London. Jag är precis likadan. För mig är Starbucks en ständigt påminnelse, om tiden när jag bodde i London. Där alla kvällar ute på stan, förr eller senare slutade där. Och när vi åkte runt i USA förra året så blev det ett dagligt depåstopp där.

Men. Hur goda minnen det än är, så måste vi nog en gång för alla inse att det finns fler kaféer som serverar gott kaffe ute i världen. Speciellt i Paris blir det extra tydligt att staden har mer att erbjuda än Starbucks. Le Vizie är en av många typiska franska kaffeställen. En liten, mysig pärla där det flesta kommer in och beställer en espresso vid disken, läser tidningen och pratar om dagen som varit. Damen i kassan är fåordig men serverar ett underbart kaffe, och vad mer kan man begära? På dörren till toaletten står det ”Toalett/telefon”. Det andas en annan tid helt enkelt.

Det är nog det där personliga mötet, de lokala karaktärerna, de osminkade lokalerna som är svårt att inte älska. Som den fina mannen Chibani från Algeriet som kommer in och dricker en cola och äter ett stekt ägg med pommes. Det är sådana möten och människor jag älskar med de äldre platserna. Nästa år kommer Starbucks att öppna massor av kaféer i Stockholm och kanske kommer detta medföra att vi tappar intresset för den amerikanska kedjan. Kanske (förhoppningsvis!) kommer vi framöver hellre söka upp ett slitet charmigt Le Vizie i Paris istället för ett nytt och fräscht Starbucks på Champs-Élysées? Man kan alltid hoppas.
Le_Vizie_07 Le_Vizie_01 Le_Vizie_02
Le_Vizie_08
Le_Vizie_03 Le_Vizie_04 Le_Vizie_05 Le_Vizie_06

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s