”Ingen kan göra vitlöksbröd som Ester”

Kompisarna Ida och Kristin driver tillsammans den snygga och roliga bloggen Tallinnbaby på tidningen RES hemsida. De två svenskarna guidar läsarna till stans bästa vintage, tipsar om Tallinns minsta kafé och förklarar varför det är roligare att gå på bio i Estland än i Sverige. Massor med skojiga tips, bra texter och eminenta fotografier till alla inläggen.

Hur kom det sig att ni startade en blogg tillsammans om Tallinn?
Vi satt och drack vin en fredagskväll och diskuterade Tallinn och insåg att Tallinn har lite dåligt rykte. För många är Tallinn en stad som förknippas med billig sprit och dålig karaoke, men det finns givetvis så mycket mer. Vi bestämde oss för att starta en blogg för att ge vår bild av Tallinn och dela med oss av restauranger, sevärdheter och smultronställen vi förälskat oss i.

Tallinn

Vad jobbar ni med i Tallinn?
Vi jobbar på samma mediebevakningsföretag som webfeedkordinator (Kristin) och redaktionschef (Ida). Vilket innebär att vi arbetar med att förse företag och kommuner med exempelvis nyhetsbevakning och nyhetsbrev.

Varför valde ni att flytta till Tallinn?
Kristin: Jag hamnade i Tallinn av en slump, var nyutexaminerad från universitetet och drömde om att flytta utomlands. Eftersom jag är en obotlig frankofil letade jag främst jobb i Frankrike, men en kväll kollade jag igenom alla EU-länder på platsbanken och hittade det här jobbet som jag tyckte verkade intressant och ett och ett halvt år senare är jag fortfarande kvar.

Ida: Jag jobbade på samma företag, fast i Köpenhamn, och när den verksamheten skulle flytta till Tallinn bestämde jag mig för att följa med. Jag visste i princip ingenting om Tallinn, men tänkte att det kunde vara spännande med lite miljöombyte.

Vad skulle du säga är den stora skillnaden mellan Sverige och Estland?
Den största skillnaden är nog att det sociala klimatet är lite hårdare i Estland. Människor här är inte så villiga att behaga som man är i Sverige och man märker att det är ett land som för inte så längesedan var under sovjetiskt styre. Vi märker även att könsrollerna är mycket tydligare definierade här än i Sverige. Till exempel, män håller alltid upp dörrarna för kvinnor, men om man som kvinna håller upp en dörr för en man möts detta ofta bara av en oförstående blick.
dam2

När på året är det bäst att åka till Tallinn?
Sommaren är fantastisk i Tallinn, men om man vill slippa trängas med massturisterna bör man undvika högsäsongen under delar av juni och juli. Även vintern är en fin tid att besöka Tallinn då gamla stan ser ut att vara hämtad från en julkalenderkuliss, med en fantastisk julmarknad, skridskobana och massa mysiga caféer som lämpar sig utmärkt för en kopp varm choklad.

Vad får man inte missa när man besöker staden?
Ett absolut måste i Tallinn är Patarei, det gamla fängelset som var i bruk fram tills så sent som 2004, men som ser ut att vara hämtat från en gammal fängelsefilm. Där kan man gå omkring i timmar och tänka på hur livet som fånge här måste ha varit. Missa heller inte det bohemiska området Kalamaja, som rymmer loppmarknader, vackra gamla trähus, restauranger och kaféer. Den som kommer hit sommartid får absolut inte missa Tallinns utomhusbio som har utsetts till en av Europas bästa. Här, högt över hustaken, kan man njuta av filmpärlor och en kall öl under Tallinns vita nätter.
IMG_1996

Beskriv Tallinn med tre ord.
Överraskande, annorlunda, oförglömligt.

Slutligen, vilken maträtt måste man testa när man besöker Estland?
Ingen kan göra vitlöksbröd som Ester! Det svarta brödet serveras ofta med råa vitlöksklyftor, kanske inte alltid uppskattat av omgivningen, men så gott. Till det är det obligatoriskt med Tallinns stolthet Saku – den lokala ölen.  Det finns otroligt mycket bra restauranger i Tallinn och prisnivån är beydligt lägre än i Sverige så passa på att äta så mycket som möjligt. Även om gamla stan är full av dyra turistfällor, så finns här fullt av pärlor.
IMG_6129 bio2-1024x682 vintage4-1024x764

En reaktion på ””Ingen kan göra vitlöksbröd som Ester”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s